De filosofie: “Taorokende”

“Taorokende” Betekent letterlijk ‘aller en avant’, of vooruitgaan. Het is een term uit het Mooré, de taal van de Mossi een etnische groepering uit Burkina Faso.
Meer specifiek kunnen we er de volgende betekenis aan geven: Taorokende is een proces waarbinnen individuen en samenlevingen zelf hun natuurlijke bronnen in handen nemen. Natuurlijke bronnen moeten dan in de meest brede zin worden aanzien; namelijk sociaal (bv vriendschappen) , cultureel (bv waarden en normen), spiritueel (bv geloof, maar niet beperkt tot de grote godsdiensten) en materieel (water, grond, geld, huis, …). Dit proces moet gebeuren volgens voorwaarden en doelstellingen die de personen in kwestie zelf hebben gedefinieerd.

Het woord “Tao”

In principe zouden we de betekenis nog kunnen uitbreiden, daar in het woord taorokende ook ‘tao’ voorkomt. Het Taoisme is een levenswijze of kunst die zijn oorsprong in het Oosten te zoeken heeft.
Taoisme zet geest, lichaam en omgeving in verbinding (trouwens: welbekend onder het ying en yang teken) en wil eigenlijk komen tot een eigen instinctieve manier van leven, aldus geen opgelegde of gedwongen manier, maar gewoon je eigen weg volgend. Die weg kan je wel vaststellen (heeft een vast patroon) maar niet wijzigen of verklaren.
Beide betekenissen sluiten sterk aan bij het hedendaagse ontwikkelingsdenken: namelijk als mens of gemeenschap je eigen wegen beredeneren en bewandelen, desnoods met de hulp van anderen wanneer je deze nodig acht. Aldus weggaan van de ontwikkelingshulp, en de weg openhouden voor vrije ontwikkelingssamenwerking.

Een gemeenschapshuis: Wat is het? Hoe werkt het?

Samen wonen is voor veel mensen niet gemakkelijk, zeker niet wanneer je van verschillende achtergronden samen wordt gezet om dan een jaar intensief met elkaar te leven en te discussiëren. Het idee van het themahuis ontstond ergens op het einde van academiejaar 2004-2005. Toen pikten 7 mensen erop in en konden een kamer bemachtigen op de Geldenaaksebaan.

Samen eten en leven is zeer belangrijk om elkaar beter te leren kennen en dus beter kunnen samen werken. Het is ook een goed middel voor mij, als Franstalige, in het Leuvense studentenleven te kunnen deelnemen. Daarenboven is dit een kans om me persoonlijk te kunnen verrijken. Het idee van een themahuis is dan ook beter bekend in Wallonië: De zogenaamde “kot-à-projets” in Louvain-la-Neuve.(Elisabeth)

Met de start van het nieuwe academiejaar ontdekten we ook dat ons kot bewoond werd door nog 3 andere meisjes, die al snel ons ledenaantal verhoogden. En die er ook helemaal geen probleem van maakten om zich mee in te zetten:

“Noem het toeval die me onderbracht in dit gemeenschapshuis, maar voor mij dan wel een aangenaam toeval. Zonder enige aanvraag of motivatiebrief, belandde ik in dit huis gekleurd met een sociaal concept. Daar heb ik geen afkeer van. Ook al kende ik het concept themahuis niet direct, de noemer gemeenschapshuis stond met wel aan.”

Maar niet enkel de nieuwelingen vonden het een prettig idee. De plotse komst van mensen die er op voorhand nog niet mee bezig waren kan leiden tot een hele stortvloed van nieuwe ideeën. “Het luisteren naar mensen die plotseling ergens meegesleurd worden is voor mij een heel leerrijke ervaring, ze brengen nieuwe ideeën en laten je ook nadenken over hoe andere mensen over het thema denken”.
Het leven in een gemeenschap – en themahuis is natuurlijk wel net iets meer dan zomaar samenwonen. “Het geheel is meer dan de som van de delen”. “Leven in een gemeenschapshuis is meer dan leven onder hetzelfde dak.” Leven in een gemeenschap – en themahuis is: “Kortom samen leven – samen organiseren”.
Om dit SAMEN-wonen, of eerder SAMEN-LEVEN onder hetzelfde dak mogelijk te maken is er natuurlijk wel nood aan de nodige afspraken onderling een gezellig samenzijn creëren waar communicatie belangrijk is. Nog wat later hebben alle bewoners zich dan samen gezet om het over de meer praktische zaken te hebben. Zo kunnen we komen tot ontspannende momenten die gelinkt worden met discussies over evidenties en ook minder evidente onderwerpen. “Het ‘thema’huis nodigt hiertoe al zeker uit.

“Ook openheid is belangrijk…iedereen heeft wel een eigen kamer, toch denk ik bij gemeenschapshuis automatisch aan open deuren, luisterende oortjes,…vriendschap vat dit misschien allemaal tesamen onder 1 woord”..(Kathleen)

Met elkaar in het themahuis leven en het samen gezellig maken.

En, natuurlijk is het leuk om mee te werken aan zo’n project. Een themahuis is dan ook met elkaar leven en het samen gezellig maken. Die gezelligheid wordt veelal gebracht door een (1à 2 wekelijks) kookmoment. En de leuke babbeltjes (over het leven en de liefde) op de gang natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s